Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΝΔΡΩΝ
 
Συνομιλώντας με άνδρες που συχνά επισκέπτονται τον «καναπέ του Ψυχολόγου», προβληματισμένοι – μάλιστα κυρίες μου  προβληματισμένοι! – για τις σχέσεις τους, διαπιστώνει κανείς ότι το δίκιο πολλές φορές είναι με το μέρος τους… Τι πιστεύει, θέλει, έχει ανάγκη ένας άνδρας μέσα στη σχέση ή στο γάμο του;

1)    Το γνωστό βεβαίως: να έχει τον έλεγχο στα τρία δικά του Χ: χώρος, χρόνος, χρήματα. Χρειάζεται το δικό του δωμάτιο (αποθήκη,  εργαστήριο κλπ) ή το δικό του γραφείο (τραπέζι, βιβλιοθήκη κλπ) ή τέλος πάντων τη δική του ντουλάπα (με τα δικά του πράγματα, τέλος πάντων). Αυτός ο προσωπικός χώρος χρειάζεται να είναι του απολύτου ελέγχου του, που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην τον ανακατεύει η σύντροφός του (ακόμα κι αν συχνά υποφέρει η ίδια από την ακαταστασία του)....
Χρειάζεται επίσης το χρόνο του με τους φίλους του, με την ομάδα του, με την εφημερίδα του και τέλος το δικό του πορτοφόλι χωρίς τον απόλυτο έλεγχο των εσόδων του.

 Επιτρέψτε του να έχει έναν χώρο που δεν είναι ο πλέον εμφανής και να μπορεί εκεί να απομονώνεται χωρίς να χρειάζεται εσείς με την πρώτη επίσκεψη να τον συμμαζεύετε. Αφήστε τον να έχει το δικό του χρόνο, συμφωνήστε σε αυτό και αξιοποιήστε τον αντίστοιχο χρόνο για εσάς (καφές με φίλες, περιποίηση κλπ). Σιγουρευτείτε ότι καλύπτει τα απαραίτητα έξοδα, εσείς χαίρεστε τις μικρές του σπατάλες (με δωράκια) και αφήστε τον να ελέγχει το πορτοφόλι του όπως νομίζει.

2)    Αν έχετε κάτι να πείτε, απλώς πείτε το: δεν θα καταλάβει από μόνος του (το δεξί ημισφαίριο είναι το ασθενές στους περισσότερους) και δεν θα προσπαθήσει για πολλή ώρα να μαντέψει γιατί έχετε «μουτρώσει».
3)    Συζητήστε μαζί του για πράγματα που τον αφορούν: μην αναλύετε γυναικεία θέματα γιατί 9 στις 10 φορές τα βαριέται.
4)    Μην τον κατηγορείτε ότι δεν κάνει τα πράγματα σαν εσάς: αν θέλετε να σας βοηθάει σε δουλειές ή υποχρεώσεις, θα το κάνει με τον δικό του τρόπο. Δεν ωφελεί να προσπαθείτε να τον εκπαιδεύσετε να κάνει κάτι όπως το θέλετε και μετά να εκνευρίζεστε μαζί του που δεν μπορεί.
5)    Μην γκρινιάζετε: το απεχθάνονται όλοι! Συζητήστε ήρεμα και προπαντός πείτε συνοπτικά τι σας συμβαίνει και τι σας ενόχλησε.
6)    Συχνά ένας άντρας χρειάζεται επιβεβαίωση: μην ξεχνάτε να του κάνετε ΄΄κοπλιμέντα΄΄ ακόμα και αν εκείνος δεν ανταποδίδει. Ένας άντρας που ακούει κάτι καλό για τον εαυτό του αισθάνεται όμορφα και αυτό τουλάχιστον θα τον ηρεμήσει ή θα τον κάνει να ξεκινήσει καλά την ημέρα του.
7)    Ίσως δείχνει παντοδύναμος και πολύ… «άντρας», αλλά έχει ανάγκη από χάδια και τρυφερότητα: αγκαλιάστε τον, βρείτε το ευαίσθητο σημείο του και καθησυχάστε τον ότι στο σπίτι κοντά σας βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα της δουλειάς του και ότι μπορεί να ηρεμήσει.           
8)    Ένας άντρας θέλει τη γυναίκα του περιποιημένη: σίγουρα δεν μπορείτε να τριγυρνάτε σαν μοντέλο ολημερίς, αλλά προσπαθήστε να μην παραμελείτε τον εαυτό σας και προπαντός μην παίζετε μαζί του το παιχνίδι του ανταγωνισμού: «αφού αυτός έχει παραιτηθεί, τότε θα παραιτηθώ κι εγώ». Αν θέλετε καλύτερη ερωτική ζωή, κρατήστε αμείωτο το ενδιαφέρον του.
9)    Του αρέσουν οι εκπλήξεις: αρκεί να είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του. Προσκλήσεις φίλων του (και όχι αυτών που εσείς θεωρείτε κοινούς φίλους σας), εισιτήριο για το γήπεδο ή ένα τρυφερό τετ-α-τετ με το αγαπημένο του ποτό θα τον βοηθήσουν να χαλαρώσει και να πιστέψει ότι πραγματικά τον ξέρετε καλά.
10) Του αρέσει το καλό φαγητό: σπίτι που μυρίζει φουρνιστά γλυκά και άλλες νοστιμιές ξυπνούν την παράδοση μέσα του. Όταν του μαγειρεύετε, αισθάνεται τη φροντίδα σας και νιώθει την ηρεμία του σπιτικού που έχει φτιάξει με την επιλογή της γυναίκας του.
Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας: Προσπαθήστε για τη σχέση σας κατανοώντας τις ανάγκες του συντρόφου σας και όχι μόνο διεκδικώντας την κάλυψη των δικών σας αναγκών. Αν νιώθετε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε πάντα, σκεφτείτε δύο πράγματα: α) ίσως κάπου χάθηκε η επικοινωνία μεταξύ σας και πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή και β) εσείς επιλέγετε να μείνετε μαζί του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου